Begeleiding na een miskraam of zwangerschapsverlies

Het verliezen van een kindje dat er nooit zal zijn

Het verliezen van je kindje in de zwangerschap is een zware en emotionele gebeurtenis. Het is voor de vrouw lichamelijk en emotioneel een rollercoaster. Het verdriet van het verlies, het nooit zullen kennen of vasthouden van je kindje, je lichaam die zich nog moet herstellen, de zwangerschapshormonen die nog in je lichaam rond razen en de wanhoop die je voelt. Ook voor de man is het emotioneel zwaar. Ondanks dat de man het niet zelf lichamelijk meemaakt, is hij er wel nauw bij betrokken en maakt hij het bewust en van heel dichtbij mee. Hij zorgt en steunt zijn vrouw en ziet alles gebeuren, maar kan niets doen. De wanhoop en verdriet van het verlies is ook hier aanwezig.

Je kan niet meer genieten van de kleine dingen

Door het meemaken van dit verlies kan er veel veranderen in je leven. Er kunnen klachten ontstaan en positieve gevoelens lijken minder of niet aanwezig te zijn. Je kan minder of geen plezier ervaren in het dagelijks leven. Je voelt je somber of neerslachtig. Je schaamt je of voelt je schuldig. Je denkt dat het jouw schuld is of dat je lichaam heeft gefaald. Je bent afgevlakt en hebt geen zin in sociale ondernemingen. Je merkt minder goed of zelfs niet te kunnen functioneren op werk. Het verdriet en de wanhoop blijft elke dag aanwezig en kan je dag overheersen.

Je kindje een plekje geven

Het is belangrijk om het verdriet een plekje te geven en weer ruimte te krijgen om positieve gevoelens te ervaren. Het verdriet van het verlies zal er altijd op een bepaalde manier blijven, maar het hoeft je leven niet te overheersen. In het traject geef je het verlies en het kindje een plekje in je leven. Je zal weer adem kunnen halen en stappen kunnen zetten in je leven. Je kindje krijgt een plek in je leven waar het tot rust kan komen.

 

Zwangerschapsverliezen

Het verliezen van je kindje kan op verschillende manieren gebeuren. Elke ervaring van verlies is een heftige ervaring. De begeleiding sluit aan op verschillende vormen van verlies.

  • Eén of meerdere verliezen.
  • Een recent verlies of juist van langer geleden.
  • Het verlies in de vroege zwangerschap.
  • Een afgebroken zwangerschap.
  • Een abortus.
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • Het verlies van een tweeling- of meerlinghelft.
  • Het verlies van embryo’s uit een vruchtbaarheidstraject.

Wees welkom om jouw verhaal te delen. Twijfel je of de begeleiding bij jouw ervaring aansluit? Voel je vrij om contact op te nemen om hier over te praten.

Samen met je partner of alleen?

Samen werken aan jullie verdriet en een plekje geven aan het verlies van jullie kindje? Jullie zijn samen van harte welkom! Wil je toch liever alleen met het coachtraject starten? Ook dan ben je van harte welkom!

Klik hier om samen of alleen te starten

Het traject miskraam en zwangerschapsverlies

Het traject geeft je de ruimte om de emoties te ervaren en te verwerken rondom het verlies, maar ook om het moederschap of vaderschap van het kindje te omarmen. Je komt achter de oorzaak van je onrust en krijgt handvaten en tools om te herstellen, zodat je je dagelijkse activiteiten weer op kunt pakken. Bekijk de trajecten voor meer informatie. Ben je niet zeker of het traject bij jouw klachten aansluit? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.