Behandeling na een traumatische ervaring rondom de zwangerschap

Zwangerschapsverlies trauma

Het verliezen van het vruchtje en kindje tijdens de zwangerschap kan een traumatische gebeurtenis zijn. Het is een emotionele en lichamelijk zware periode voor een vrouw. Het meemaken van de hevige bloedverlies tijdens de miskraam, de mini-bevalling van de embryo of de ingreep van een curettage in het ziekenhuis kunnen als traumatisch worden ervaren. De hevigheid van deze gebeurtenis kan ervoor zorgen dat het moeilijker is voor je om het verlies te verwerken.

Merk je dat een moment in de periode van de zwangerschapsverlies zwaar emotioneel beladen is? En merk je dat dit je tegenhoud in het verwerken van het verlies? Het traject gericht op zwangerschapsverlies trauma kan je helpen:

  • Verwerken van het trauma door middel van EMDR.
  • Vertrouwen terug krijgen in je lichaam, een toekomstige zwangerschap of jezelf.
  • Rust ervaren na het trauma.

Zwangerschaps- en bevallingstrauma

Een zwangerschap wordt gezien als een mooie, blije en veelbelovende gebeurtenis in ons leven. Er wordt verwacht dat aanstaande moeders in de wolken zijn tijdens een zwangerschap en dat er alleen ruimte is voor blijdschap. Helaas is het in de werkelijkheid niet altijd zo. Steeds meer vrouwen spreken zich uit over het meemaken van een heftige of traumatische zwangerschap of bevalling.

Klachten

Na een zwangerschapsverlies, bevalling, zwangerschaps of fertiliteitstraject kan je de volgende klachten ervaren:

  • Verdriet, schaamte, schuldgevoel of een gevoel van machteloosheid.
  • Vermijden van het praten over de traumatische ervaring.
  • Vermijden van een kraambezoek, het ziekenhuis of de verloskundigenpraktijk
  • Overprikkeld, gefrustreerd en geïrriteerd voelen en uiten.
  • Het herbeleven van de traumatische ervaring door middel van flashbacks, nachtmerries en oncontroleerbare gedachtes.
  • Angst voor een volgende zwangerschap of bevalling.

Fertiliteitstraject trauma

Een zwangerschapstrauma kan ook ontstaan tijdens een fertiliteitstraject. Als zwanger worden niet lukt of als er één of meerdere zwangerschapsverliezen zijn geweest. Een fertiliteitstraject is een zwaar traject waar emotioneel en lichamelijke veel met je gebeurd. Herken je de klachten van angst, prikkelbaarheid, herbelevingen en vermijding? Het traject zwangerschapstrauma helpt je van deze klachten af te komen en weer energie en rust te hebben voor de toekomst.

Plan een kennismaking

Het traject zwangerschaps(verlies)trauma

Het traject is specifiek gericht op jouw klachten en doelen betreft de traumatische ervaring. Er zal aandacht besteed worden aan het moment of de momenten die jij hebt beleefd als negatief, beladen en traumatisch. Met behulp van EMDR zal de intensiteit en spanning van die momenten worden weggenomen.