Behandeling na een abortus en zwangerschapsafbreking

Een emotionele ingreep

Een abortus is een emotionele ingreep. Ondanks dat het een ongewenste zwangerschap is geweest en je geen spijt hebt van je keuze, kun je psychische klachten ervaren. Je kunt gevoelens van schaamte, angst, minderwaardigheid, boosheid en lusteloosheid hebben. Verder kun je prikkelbaar zijn, stress ervaren en lichamelijk klachten hebben.

Langer geleden

Het is ook mogelijk dat je langer geleden een abortus hebt gehad en sinds recent klachten ervaart. Het komt vaker voor dat vrouwen pas na een langere periode klachten ontwikkelen. Dit kan door een nieuwe zwangerschap, een zwangerschapsverlies of omdat je zwanger probeert te worden. De verandering in je leven kan er voor zorgen dat je opnieuw over de abortus gaat nadenken. Je denkt meer na over het kindje dat er had kunnen zijn.

Taboe

Het kan moeilijk zijn om met je omgeving te praten over de abortus. Er heerst nog steeds een taboe op het onderwerp abortus. Dit maakt het extra lastig om je emoties met je omgeving te delen. Vind jij het moeilijk om over de ingreep te praten? En heb je moeite met de emoties en de verwerking van de ingreep? De behandeling voor zwangerschapsverlies helpt je om weer meer rust te ervaren en het verlies te verwerken.

Abortusverwerking

Ondanks dat je geen spijt hoeft te hebben en je weet dat je de goede keuze hebt gemaakt, kun je verdriet ervaren om het verlies. Je hebt een kindje verloren en zal gaan rouwen om dit verlies. In de rouwverwerking kun last hebben van verschillende klachten:

  • Aanhoudende emotionele klachten als schuldgevoel, boosheid en verdriet
  • Spijt of twijfels wat zich kan uit in piekergedachtes
  • Somberheid
  • Onrust
  • Energieloos
  • Afgevlakt of leeg gevoel
  • Moeite met oppakken van dagelijkse activiteiten
  • Sociaal isoleren
  • Relatie problemen met partner

Je hebt alle recht om verdrietig te zijn om het verlies. Het is belangrijk om de tijd en ruimte te nemen om te herstellen van deze gebeurtenis. Merk je dat klachten blijven aanhouden of verergeren? En weet je zelf niet hoe je hier mee om moet gaan?

Wees welkom om jouw verhaal te delen. Twijfel je of de behandeling bij jouw ervaring aansluit? Voel je vrij om contact met mij op te nemen om hier over te praten.

Plan een kennismaking

Samen met je partner of individueel?

Samen werken aan jullie rouwverwerking en herstel? Jullie zijn samen van harte welkom! Wil je toch liever alleen met de behandeling starten? Ook dan ben je van harte welkom!

Plan een kennismaking

Het traject abortus

Het traject geeft je de ruimte om de emoties te ervaren en te verwerken rondom het verlies, maar ook om de schuldgevoelens en somberheid los te laten. Je komt achter de oorzaak van je onrust en krijgt handvaten en tools om te herstellen, zodat je je dagelijkse activiteiten weer op kunt pakken.