Begeleiding na een abortus en zwangerschapsafbreking

Een emotionele ingreep

Een abortus is een emotionele ingreep. Ondanks dat het een ongewenste zwangerschap is geweest en je geen spijt hebt van je keuze, kun je psychische klachten ervaren. Je kunt gevoelens van schaamte, angst, minderwaardigheid, boosheid en lusteloosheid hebben. Verder kun je prikkelbaar zijn, stress ervaren en lichamelijk klachten hebben.

Langer geleden

Het is ook mogelijk dat je langer geleden een abortus hebt gehad en sinds recent klachten ervaart. Het komt vaker voor dat vrouwen pas na een langere periode klachten ontwikkelen. Dit kan door een nieuwe zwangerschap, een zwangerschapsverlies of omdat je zwanger probeert te worden. De verandering in je leven kan er voor zorgen dat je opnieuw over de abortus gaat nadenken. Je denkt meer na over het kindje dat er had kunnen zijn.

Taboe

Het kan moeilijk zijn om met je omgeving te praten over de abortus. Er heerst nog steeds een taboe op het onderwerp abortus. Dit maakt het extra lastig om je emoties met je omgeving te delen. Vind jij het moeilijk om over de ingreep te praten? En heb je moeite met de emoties en de verwerking van de ingreep? Het coachtraject zwangerschapsverlies helpt je om weer meer rust te ervaren en het verlies te verwerken.

Abortusverwerking

Ondanks dat je geen spijt hoeft te hebben en je weet dat je de goede keuze hebt gemaakt, kun je verdriet ervaren om het verlies. Je hebt een kindje verloren en zal gaan rouwen om dit verlies. In de rouwverwerking kun je schuld, spijt, verdriet en somberheid ervaren. Het is mogelijk dat je nachtmerries hebt gekregen en dat je je ontregeld voelt in je dagelijks leven. Je hebt alle recht om verdrietig te zijn om het verlies. Het is belangrijk om de tijd en ruimte te nemen om te herstellen van deze gebeurtenis. Merk je dat klachten blijven aanhouden of verergeren? En weet je zelf niet hoe je hier mee om moet gaan?

Wees welkom om jouw verhaal te delen. Twijfel je of de begeleiding bij jouw ervaring aansluit? Voel je vrij om contact met mij op te nemen om hier over te praten.

Neem contact op met mij

Samen met je partner of alleen?

Samen werken aan jullie rouwverwerking en herstel? Jullie zijn samen van harte welkom! Wil je toch liever alleen met het coachtraject starten? Ook dan ben je van harte welkom!

Klik hier om samen of alleen te starten

Het traject abortus

Het traject geeft je de ruimte om de emoties te ervaren en te verwerken rondom het verlies, maar ook om het moederschap of vaderschap van het kindje te omarmen. Je komt achter de oorzaak van je onrust en krijgt handvaten en tools om te herstellen, zodat je je dagelijkse activiteiten weer op kunt pakken. Bekijk de trajecten voor meer informatie. Ben je niet zeker of het traject bij jouw klachten aansluit? Neem dan contact met mij op voor meer informatie.